Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri
24 Temmuz 2024

Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Patates Püresi

Sütlü patates püresi, doyurucu özelliği sayesinde genellikle ana yemeklerin yanında servis edilir. Ana yemek olarak da sıklıkla et yemekleri tercih edilir. Ayrıca hafif ve lezzetli bir tamamlayıcı yemek olması nedeniyle meze olarak da davet sofralarında sunulabilir. Patates püresi, en rahat hazmedilen yiyeceklerden biridir ve çok geniş bir yelpazede hazırlanabilir. İçerisine tercihe göre çeşitli peynirler ve diğer malzemeler eklenerek farklı tatlar elde edilebilir. Pişirme seçenekleri de oldukça geniştir; tercihe göre ocakta veya fırında pişirilebilir. Sütün yumuşatma özelliği sayesinde içerisine mutlaka süt eklenir.

Sütlü Patates Püresi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet büyük boy beyaz patates
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz

Sütlü Patates Püresi Nasıl Yapılır?

Sütlü patates püresi tarifine başlamadan önce patatesler bol suda iyice yıkanır. Patateslerin üzeri çok çamurlu ise, yemek fırçası ile kabukları fırçalanmalıdır. Daha sonra patateslerin kabukları soyularak 3-4 parçaya doğranır. Büyük ve derin bir tencereye biraz tuz ve yaklaşık 1 litre kadar su koyularak kaynatılır. Bu aşamada dikkat edilmesi gereken püf noktası, patateslerin haşlanması için tencereye yeterli miktarda su koyulmalıdır. Bunun için en basit yöntem, patatesleri tencereye koyduktan sonra suyun patateslerin iki parmak üzerinde kalmasıdır. Su kaynadıktan sonra içerisine doğranan patatesler ilave edilir. Patateslerin çok zarar görmemesi için kaynarken çok karıştırılmamasına dikkat edilmelidir. Patateslerin bir kürdan yardımıyla arada bir delinip pişip pişmediği mutlaka kontrol edilmelidir. Patatesin pişip pişmediği, kürdanın çok rahat içine saplanmasından anlaşılacaktır. Bu süre yaklaşık 12-15 dakikadır.

Patatesler haşlandıktan sonra süzülerek soğuması için derin bir kaba alınır. Çatalın tersi ile ya da bir ezici kullanılarak patatesler ezilir. Patatesler sıcakken içine tereyağı ve tuz ilave edilerek tereyağı eriyene kadar iyice karıştırılır. Hazırlanan patatesler orta boy yanmaz yapışmaz bir tencereye alınır. Kısık ateşe alınan patateslerin üzerine süt ilave edilerek tel çırpıcı ile karıştırılır. Pürüzsüz ve yumuşak bir kıvam elde edene kadar karıştırma işlemine devam edilir. Patates püresi macun kıvamını aldığında ocaktan alınır. Sütlü patates püresi sıcak olarak ve tercihe göre üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek servis yapılır.

Afiyet Olsun.

Ekstra Bilgiler ve Püf Noktaları

  • Patateslerin türü, püresinin kıvamını etkileyebilir. Beyaz patatesler bu tarif için daha uygundur.
  • Patateslerin haşlanma süresi, büyüklüklerine ve türlerine göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle ara ara kontrol edilmelidir.
  • Patates püresini daha da lezzetli hale getirmek için içine rendelenmiş sarımsak veya ince kıyılmış taze otlar ekleyebilirsiniz.
  • Patates püresini daha kremamsı yapmak için ek olarak krema da kullanabilirsiniz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Püre Kaç Kalori?

Püre Kaç Kalori?