Domates Püresi Türleri ve Özellikleri
23 Temmuz 2024

Domates Püresi Türleri ve Özellikleri

Domates Püresi

Birçoğumuz yemeklerinde salçadan ziyade taze domates kullanmayı tercih eder. Aynı şekilde birçok kişi de domatesi dilim şeklinde değil, püre olarak tüketmeyi daha uygun bulur. Domates püresi ile hazırlanan yemekler oldukça lezzetlidir ve domatesin doğal tadını yansıtır.

Domates Püresinin Avantajları

Domates püresi, yaz aylarında en taze ve hormonsuz domatesler toplanarak hazırlanır ve kışın da tüketilebilir. Yaz aylarında domatesin güneşte kızarması sonucu en yüksek vitamin değerine sahip olması, domates püresinin bu dönemde hazırlanmasının temel nedenidir. Domates püresi, ev hanımlarının işlerini kolaylaştıran mükemmel bir üründür. Çünkü domates püresi önceden hazırlanıp derin dondurucu veya konserve şeklinde saklanarak daha sonra yemeklerde kullanılabilir. Yemek yaparken domates soyup rendelemek veya doğramak yerine hazır domates püresi kullanarak zaman kazanabilirsiniz.

Domates Püresi İçin Gerekli Malzemeler

  • 10 kilogram domates
  • 2 yemek kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 6 adet cam kavanoz

Domates Püresi Nasıl Hazırlanır?

Domates püresi hazırlamak için yapılması gereken en önemli işlem, mis kokulu ve iyice kızarmış taze domatesleri seçmek olmalı. Daha sonra eve getirdiğiniz domatesleri güzelce yıkayıp sularını süzün. Domateslerin kabuklarını soymak, yemeklerde pul biber gibi domates kabukları görmek istemeyenler için önerilir. Eğer kabukları soymak istemiyorsanız, domatesleri kabuğuyla birlikte ortadan kesip blenderda iyice püre olacak şekilde çekebilirsiniz. Ayrıca acı sevenler, domates püresi hazırlarken içerisine acı cin biberi dilimleyip ekleyebilir.

Daha sonra derin bir tencereye püre haline getirdiğiniz domatesleri koyup kaynatın. Kaynayan domates fazla suyunu çekip iyice püre kıvamını aldığında kaynama süresi yeterli olacaktır. Ocaktan indirmeden önce içerisine iki yemek kaşığı tuz ve bir çay bardağı zeytinyağı ekleyin. Daha sonra iyice yıkayıp kuruladığınız cam kavanozlara domates püresini doldurun. Kavanozların üzerinde birer parmak boşluk bırakmayı unutmayın. Kavanoz kapaklarını kaynar suda haşlayıp kuruladıktan sonra domates püresi sıcakken kapakları kapatın. Kavanozları düz bir zemine ters çevirip olduğu yerde soğumaya bırakın. Ertesi gün kapaklardan su sızmıyorsa domates püreleriniz hazır demektir. Bu şekilde hazırladığınız domates püresini serin ve kuru bir yerde muhafaza ederek ilerleyen zamanlarda kullanabilirsiniz.

Ekstra Bilgiler

Domates püresi yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç püf noktası bulunmaktadır. Öncelikle, domateslerin organik ve taze olmasına özen gösterin. Ayrıca, püreyi hazırlarken karıştırıcı kullanarak işinizi daha da kolaylaştırabilirsiniz. Domates püresi, soslar, çorbalar ve çeşitli yemeklerde kullanılabilir, bu nedenle mutfakta elinizin altında bulundurmanız faydalı olacaktır.

Domates püresi, sağlıklı ve lezzetli yemekler hazırlamanız için mükemmel bir malzemedir. Ellerinize sağlık!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sebze Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Bebek Püreleri Tarifi ve Malzemeleri

Bebek Püreleri Tarifi ve Malzemeleri