Püreli köfte, patates ve köfte gibi birbirine çok yakışan iki besinin birleşimidir. Özellikle çocuklar için vazgeçilmez bir yemek olan bu tarif, içeriğindeki karbonhidrat ve protein sayesinde oldukça besleyici ve doyurucudur. Yapımı zahmetli gibi görünse de yaklaşık 1 saat içinde hazır hale gelir. Akşam yemeklerinde ve davetlerde rahatlıkla tercih edilebilir. Püreli köfte, tercihe göre pilav yanında servis edilebilir. Gerekli Malzemeler Patates Püresi İçin
Köftesi İçin
Sosu İçin
Püreli Köfte Nasıl Yapılır? Tarife patateslerin haşlanması ile başlanır. Patateslerin kabukları soyulur ve iri parçalara bölünür. Derin bir tencerede patatesler, süt ve su ile kaynatılır. Patateslerin su ve süt karışımının üstünde kalması önemlidir. Patatesler haşlandığında çatal yardımıyla kontrol edilir. Köfte için soğan ve sarımsaklar mutfak robotunda çekilir. Maydanozlar ince kıyılır ve bayat ekmek içi ufalanarak karıştırma kabına eklenir. Yumurtalar kırılır, kıyma ve baharatlar da eklenerek iyice yoğrulur. Köfte harcı 5-6 dakika yoğrulmalı ve kıvamı kontrol edilmelidir. Eğer harç çok cıvık ise biraz ekmek içi, katı ise biraz su eklenebilir. Hazırlanan köfte harcı dinlendirilmek üzere buzdolabına kaldırılır. Haşlanmış patatesler ezici ile ezilir, üzerine tereyağı eklenir ve iyice karıştırılır. Tereyağı eriyene kadar karıştırma işlemi sürdürülür. Patates püresi pürüzsüz bir kıvama gelene kadar devam edilir. Dinlenen köfte harcı buzdolabından çıkarılır ve ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak yuvarlanır. Köftelerin ortasına baş parmak ile bastırılarak çanak şekli verilir. Fırın tepsisi yağlanarak köfteler dizilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında üzerleri pembeleşene kadar pişirilir. Pişen köftelerin çanak boşlukları patates püresi ile doldurulur. Sos için domates ve biber salçası sıcak su ile karıştırılarak hazırlanır ve köftelerin üzerine dökülür. Tekrar fırına verilerek yaklaşık 13-15 dakika, patates püresinin üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkan püreli köfte oda sıcaklığında biraz dinlendikten sonra servis tabağına alınarak sıcak olarak sunum yapılır. Afiyet olsun. |