Değişik Püre Tarifleri ve Malzemeleri
13 Temmuz 2024

Değişik Püre Tarifleri ve Malzemeleri

Püre, sebzelerin, meyvelerin ve etlerin süzgeçten geçirilerek, rendelenerek ya da makine ile ezilmesi sonucunda elde edilen bir yiyecek türüdür. Fransızca kökenli 'purée' kelimesinden gelmektedir. Her ne kadar püre denince akla ilk gelen patates olsa da birçok sebze, meyve ve et ile püre yapabilirsiniz. Aşağıda vereceğim birkaç püre tarifi ile sofralarınızda ana yemeklerin yanında, ezme veya salata olarak sunabilirsiniz.

Patates Püresi Tarifi

Gerekli Malzemeler
  • 5 adet orta boy patates
  • 1 bardak süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Patatesleri fırça yardımıyla güzelce yıkadıktan sonra kabukları ile haşlayın. Haşlanan patatesleri soyun ve çatal, rende ya da makine yardımıyla ezip püre haline getirin. Bir tencerede tereyağını eritin ve üzerine patates püresini ilave edin. 1 bardak soğuk süt ve tuz ekleyip karıştırın. Süt buharlaşıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Kıvamının biraz sulu olmasını istiyorsanız, süt tam buharlaşmadan ocaktan alabilirsiniz. Katı bir patates püresi için biraz daha ocakta bırakmalısınız. Patates püresinin içerisine ekleyeceğiniz çeşitli sebzelerle farklı tatlar elde edebilirsiniz. Et ve sebze yemeklerinizin yanında sunabilirsiniz.

Avokado Püresi Tarifi

Gerekli Malzemeler
  • 3 adet olgun avokado
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz
Yapılışı: Olgunlaşmış avokadoları yıkayıp soyun. Bir kapta çatal yardımıyla ezip püre haline getirin. Sarımsakları soyup ince ince kıyın, tuz ve yoğurt ile avokadonun içine ilave edin. Bir kaşık yardımıyla hepsini karıştırın. Servis tabağına alın ve isteğe göre üzerine biraz limon sıkabilir ve pul biber ekleyebilirsiniz.

Yeşil Kabak Püresi Tarifi

Gerekli Malzemeler
  • 5-6 adet kabak
  • 2 diş sarımsak
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım demet dereotu
  • Tuz
Yapılışı: Kabakları yıkadıktan sonra küp küp doğrayın ve tencereye koyduğunuz 1 bardak su ile kabaklar yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşlanan kabakları süzüp çatal ya da robottan geçirip püre haline getirin. Ezilmiş kabakları tekrar süzgece koyarak iyice suyunun süzülmesini ve soğumasını sağlayın. Daha sonra ince ince doğranmış sarımsak, dereotu ve yoğurdu suyu iyice süzülmüş olan kabaklarla karıştırın ve servis tabağına alın. Bu karışıma bir kaşık mayonez de ekleyebilirsiniz.

Bakla Püresi Tarifi

Gerekli Malzemeler
  • 250 gram kuru bakla
  • 3 yemek kaşığı tahin
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Toz biber
  • Zeytinyağı
  • 4-5 dal maydanoz
Yapılışı: 250 gram baklayı bir gece önceden ıslatın. Ertesi gün baklaların kabuklarını çıkarıp haşlayın. Haşlanan baklaları çatal ya da kaşık ile ezip püre haline getirin. İçerisine dövülmüş sarımsak, zeytinyağı, tahin, tuz ve limon suyunu katarak karıştırın. Servis tabağına aldıktan sonra, dilediğiniz kadar baharat ve maydanoz serperek servis yapabilirsiniz. Bu lezzet özellikle Antakya'da çok yapılmakta ve tüketilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Levni

12 Temmuz 2024 Cuma

Püre yaparken patateslerin kabuklarıyla haşlanması gerçekten gerekli mi? Bu yöntem lezzeti nasıl etkiliyor? Ayrıca, patates püresinin kıvamını nasıl daha iyi ayarlayabilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Levni, patateslerin kabuklarıyla haşlanması, lezzet ve besin değerini koruma açısından önemlidir. Kabuk, patateslerin içindeki nişastanın dışarı çıkmasını engelleyerek daha yoğun bir tat elde etmenizi sağlar. Ayrıca, patatesin kabuğu bazı besin maddelerini de içerir.

Patates püresinin kıvamını ayarlamak için birkaç ipucu verebilirim. İlk olarak, patatesleri iyice süzdüğünüzden emin olun. Fazla su, pürenizin kıvamını bozabilir. İkinci olarak, püreyi ezdikten sonra yavaş yavaş süt veya krema ekleyin ve karıştırın. Böylece istediğiniz kıvamı daha kolay ayarlayabilirsiniz. Son olarak, tereyağı eklemek, pürenin hem lezzetini artırır hem de daha pürüzsüz bir kıvam elde etmenizi sağlar.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Sebze Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Patates Havuç Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Patates Havuç Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Köfteli Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri