Patates Püresi KaşarlıPatates püresi kaşarlı, keyifli sofraların vazgeçilmez garnitürlerinden biridir. Birçok yemekle birlikte sunulabildiği gibi tek başına da tüketilebilen lezzetlerdendir. Özellikle çocukların çok severek tükettiği yiyecekler arasındadır. Yetişkinler için de tadı vazgeçilmez olan patates, oldukça doyurucu özelliği sayesinde birçok yemekte başrolü üstlenir. Malzemeler
Patates Püresi Kaşarlı Nasıl Yapılır?Derin bir tencerenin içerisine suyu koyun ve ocağı orta ateşte açın. Diğer yandan, patateslerin dışını güzelce yıkayıp temizledikten sonra tencerenin içerisine dizin. Suyun içerisine az miktarda tuz ekleyebilirsiniz. Patatesler bu sayede tuzu da içlerine alarak haşlanacaklardır. Bu sırada kaşar peynirini rendeleyin. Patatesler yaklaşık 10 dakika içerisinde haşlanmış olacaktır. Tecrübeli aşçılar bunu göz kararıyla anlayabilirler; ancak, emin olmak için patateslere bir kürdan batırarak yumuşayıp yumuşamadıklarını kontrol edebilirsiniz. Haşlama işleminden sonra bir süzgeç yardımıyla patateslerin suyunu süzün. Aynı tencereye bir miktar soğuk su doldurup patatesleri içerisinde soyabilirsiniz. Bu sayede ellerinizi yakmamış olursunuz ve patateslerin de bir miktar soğumasını sağlarsınız. Soyduğunuz patatesleri büyük bir çatal veya özel olarak üretilmiş geniş uçlu ezici püre malzemeleri ile ezin. Patatesleri püre kıvamına getirdikten sonra, bir süre kavurma işlemi yapacağımız için tencerenin içerisine yağı koyun. Hafif ateşte yağ erirken üzerine elde ettiğiniz patates püresini ilave edin. Çok az süre çevirdikten sonra sütü ekleyin. Artık ocağı kapatabilirsiniz. Bu esnada isterseniz bir miktar karabiber veya isteğe göre nane ekleyebilirsiniz. Tencerenin sıcağı azalmadan rendelediğiniz kaşar peynirinin bir kısmını ayırıp, kalanını püreye ilave edip her tarafına yayılacak şekilde karıştırın. Tadındaki son kontrolleri yaptıktan sonra püreyi küçük toplar haline getirip servis tabağına yerleştirin. Üzerine daha önceden ayırdığınız kaşar peynirini serpin. Patates püresi kaşarlı artık sofradaki yerini almak için hazırdır. Afiyet olsun. |
Patates pürelerini haşladıktan sonra soğuk su dolu tencereye koymamız ellerimizi yakmamak için mi, yoksa başka bir sebebi mi var?
Cevap yazMerhaba Harut,
Patates pürelerini haşladıktan sonra soğuk su dolu tencereye koymanın birkaç nedeni olabilir:
1. Elleri Yakmamak: Evet, patatesleri soğuk suya koymak, onları işlemek için soğutmanın bir yoludur. Bu, ellerinizi yakmamanızı sağlar.
2. Pişirme Sürecini Durdurmak: Patatesler haşlandıktan sonra soğuk suya koymak, pişirme sürecini hızla durdurur ve patateslerin fazla pişmesini engeller. Böylece istenilen kıvamda kalmalarını sağlar.
3. Kolay Soyma: Soğuk su patateslerin kabuklarının daha kolay soyulmasına yardımcı olabilir. Kabuklar daha gevşek hale gelir ve soyma işlemi daha pratik olur.
Umarım bu bilgiler yardımcı olur, Harut! Eğer başka soruların olursa, seve seve cevaplarım.