Bebek PüreleriBebekler için ilk 6 ay en uygun gıda anne sütüdür. Bu dönemde anne sütü, bebeğin tüm besin ihtiyaçlarını karşılar. Ancak 6'ncı aydan itibaren anne sütüne ek olarak uygun katı besinler yedirilmeye başlanmalıdır. Bu süreçte verilecek ek besinler arasında meyve püreleri, sebze püreleri, peynir, yoğurt, ekmek ve yumurta gibi gıdalar bulunmalıdır. Geçmişte, ek besine geçişte ilk olarak meyve püresi, yoğurt veya muhallebi önerilirdi. Günümüzde ise, ek gıdaya sebze püresiyle başlayıp meyve püresiyle devam edilmesi önerilmektedir. Bunun nedeni, meyvelerin ve muhallebilerin tatlı, şekerli tadından sonra tatsız ve tuzsuz olan sebze pürelerine alışmanın zor olmasıdır. Bu nedenle, ilk önce sebzelerin tadına alışılması gerekmektedir. Karışık Sebze Püresi İçin Malzemeler
Karışık Sebze Püresi Nasıl Yapılır?Patatesleri buharda 10 dakika haşlayın. Kabukları soyulmuş kabak, kılçıkları temizlenmiş fasulye ve iyice yıkanmış semizotunu ekleyin. Blenderdan geçirerek püre haline getirin. İsteğinize göre yoğurtla tatlandırabilirsiniz. Pirinçli Sebze Püresi İçin Malzemeler
Pirinçli Sebze Püresi Nasıl Yapılır?Havucun kabuğunu temizleyerek buharda 10 dakika haşlayın. Daha sonra kabağı ekleyerek 10 dakika daha haşlayın. Sebzeleri püre haline getirin ve tereyağı ile haşlanmış pirinci ekleyerek tatlandırın. Karnabaharlı Sebze Püresi İçin Malzemeler
Karnabaharlı Sebze Püresi Nasıl Yapılır?Sebzelerin hepsini buharda haşlayın. Püre haline getirip zeytinyağı ile tatlandırın. Balkabağı Püresi İçin Malzemeler
Balkabağı Püresi Nasıl Yapılır?Balkabağını soyun ve küp küp doğrayın. Elmaların kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkararak küp küp doğrayın. Üzerini geçecek kadar su ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirin. Çatalla ezerek servis yapın. Bisküvili Taze Kayısı Püresi İçin Malzemeler
Bisküvili Taze Kayısı Püresi Nasıl Yapılır?Bütün malzemeleri püre haline getirin. Bebeğinize hemen yedirin. Şeftali ve Armut Püresi İçin Malzemeler
Şeftali ve Armut Püresi Nasıl Yapılır?Armut ve şeftaliyi püre haline getirin. Yoğurt ve bebe bisküvisi ile tatlandırıp bebeğe servis edin. Ek BilgilerSebze püresi yapıldığında kesinlikle tuz eklenmemelidir. Haşlanan besinler olabildiğince çatalla ezilmelidir. Bu şekilde bebekler taneli besinlere daha çabuk alışır. Soğan, sarımsak, pırasa ve lahana gibi gaz yapma potansiyeli olan besinler, bebeğe 9. aya kadar önerilmez. Meyve pürelerinde ise kivi ve çilek gibi alerji yapma riski olan meyveler 1 yaşından sonra verilmelidir. Meyvelerin vitaminlerini koruması amacıyla mikser yerine cam rende kullanılması daha uygundur. |
Sebze püresi yaparken taneli besinlere alışmakta zorlanan bir bebek annesi olarak çatalla ezmek yerine blender kullanmak sakıncalı mı? Ayrıca gaz yapma potansiyeli olan sebzeler bebeklerde ne tür sorunlara yol açabilir?
Cevap yazMerhaba Baturalp Bey,
Sebze püresi yaparken blender kullanmak, bebeklerin taneli besinlere alışma sürecini geciktirebilir. Ancak, eğer bebek taneli besinlere alışmakta zorlanıyorsa, blender kullanmak başlangıç için uygun olabilir. Zamanla, pürelerin kıvamını öğütücüyü daha az kullanarak daha kalınlı şekilde hazırlayabilirsiniz.
Gaz yapma potansiyeli olan sebzeler bebeklerde karın ağrısı, şişkinlik ve huzursuzluk gibi sorunlara yol açabilir. Bu tür sebzeleri kademeli olarak ve az miktarda tanıtarak bebeğinizin tepkilerini gözlemleyebilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu beslenme süreçleri dilemiyorum.